Begrepp/OrdFörklaring
Bakom handHästen släpper bettet och drar sig undan inverkan, ryttaren förlorar stödet i handen och förmågan att påverka hästen.[Behind the Bit]
Bakom lodplanetHästens går med nosen bakom en tänkt lodlinje och nacken är inte högsta punkten. Hästen behöver inte vara bakom hand om den fortfarande bjuder framåt med stöd på bettet. [Behind the Vertical]
BalanstravEn spänd trav med höga benlyft, ofta med huvudet högt och “svansen på ryggen”.
Eftergift1. Eftergift i nacken: hästen är mjuk och låter sig ställas. 2 Eftergift: Ryttaren ger efter på tyglarna så att trycket mot lanerna i hästens mun minskar. Det finns olika grader av eftergift; från att ryttaren bara mjuknar i handen till att hästen ges total frihet från handen.
ElasticitetHästens förmåga att stretcha och dra ihop musklerna mjukt; att korta och länga steget och visa ett register i gångarterna.
FramviktBristande balans där hästen tar emot sig med frambenen istället för att bära mer av vikten med bakbenen. Det rör sig inte enbart om hur högt eller lågt hästen går med huvud och hals.
FyrtaktsgaloppDen korrekta rytmen i galopp är tretakt. Fotflyttningen ska vara: 1. yttre bak, 2. inre bak OCH yttre fram, 3. inre fram, 4. svävmoment. I fyrtaktsgalopp tar inte inre bak och yttre fram mark samtidigt.
FörtroendeHästens självförtroende och tilliten till ryttaren vid samarbete och prestation.
GenomsläpplighetEtt stadium när ryttarens inverkan påverkar hela hästen, bakifrån och fram och framifrån och bak. Där tygelhjälperna går igenom och påverkar bakbenen.
“Grunden”Utveckling av en korrekt grund sker oberoende av inlärningen av olika rörelser. Den rätta grunden kännetecknas av att man bevarar/utvecklar:
1) Renhet och kvalitet i gångarterna, 2) Fysisk och gymnastisk förmåga, 3) Attityd och ridbarhet. [Basics]
Halv-haltEtt kort moment av ökad samling i syfte att återställa hästens balans och uppmärksamhet.
Inre sidan1. Den sidan som är vänd inåt ridbanan. 2. “Den sida åt vilken hästen skall vara ställd/böjd”. På böjda spår ska hästen vara ställd i rörelseriktningen. I galopp på böjda spår ska hästen vara ställd åt galoppsidan som då är den inre sidan. I skänkelvikning ska hästen vara ställd från rörelseriktningen och då blir det inre sidan.
KorsgaloppHästen går i t.ex. vänster galopp med frambenen och höger galopp med bakbenen.
MjukhetFlexibilitet och rörlighet i lederna. Motsatsen till stelhet. Hästens mjukhet är i stor utsträckning medfödd men kan med tiden förbättras med träning.
Passage-liknande travEn felaktig, svävande trav utan tillräcklig framåtbjudning och där rörelsen “fastnar” i ryggen.
På hjälpernaNär hästen är väl inramad, lugn, samarbetsvillig och uppmärksam.
Rent byteVid galoppombyte i språnget ska hästen byta från t.ex. vänster galopp till höger galopp utan mellanliggande travsteg och varken före eller efter med bakbenen.
Rund formRefererar till hästens överlinje och form (i profil); den övre delen av halsen ska vara konvex och underhalsen ska vara konkav.
“Runda” stegRefererar till hästens sätt att röra sig på höjden i t.ex. mellantrav.
SamarbetsviljaHästens vilja att utföra de rörelser, vändningar och övergångar som ryttaren ber om.
Sprättande frambenArtificiellt sätt att röra frambenen i trav. Hästen kastar benen framåt på ett överdrivet sätt i stället för att röra sig mjukt och med bogfrihet. Hästen ökar mer fram än bak och skenorna på det framåtgående benparet blir inte parallella. Bristande styrka och påskjut från bakbenen tillsammans med en spänd rygg är ofta orsaken. Man brukar säga att hästen ska vara en “backmover” istället för en “legmover”.
StällningHästen är “ställd i nacken” betyder att han är böjd i sidled bakom nacken så han tittar åt ena eller andra hållet. Korrekt ställning innebär att ryttaren kan se ögat och näsvingen. Hästen ska gå med öronen i jämnhöjd och får inte lägga huvudet på sned.
Swinging backRörelsen som uppstår när kraften från bakbenen färdas över och genom ryggen och musklerna rytmiskt dras ihop och sträcks ut, till skillnad från när de antingen är mjuka eller spända.
SvävmomentDet moment i trav eller galopp när hästen inte har någon hov i marken.
Taktning (takta)När hästen spänner sig och tappar takten i mellanskritt och istället tar korta, trippande steg.
Tvåspårig (på dubbla spår)Bakdelen faller antingen utåt eller inåt och bakbenen följer inte i linje med frambenens spår. Vanligt vid galoppfattningar och ridning på raka linjer utan stöd av vägg eller staket.
Ökning/Ökad(skritt, trav, galopp)Längning av steget med (i trav och galopp) ökad schwung. Hästen ska, med bibehållen takt, vinna så mycket mark som möjligt i varje steg. I skritt ska hästen sträcka ut halsen, visa ett maximalt övertramp och röra sig med ryggverksamhet.[Extended]
Över tygelnHästen går inte med eftergift i nacken och accepterar inte bettet, drar sig undan inverkan genom att skjuta upp nacken och gå med huvudet högt. [Above the Bit]